Iranul înarmează Rusia prin Marea Caspică | Wall Street Journal

Iranul înarmează Rusia prin Marea Caspică | Wall Street Journal

Iranul livrează muniţie Rusiei prin Marea Caspică pentru a o ajuta în invazia sa din Ucraina, relatează ziarul american „The Wall Street Journal” (WSJ), care citează oficiali din Orientul Mijlociu familiarizaţi cu această chestiune.

FOTO Shutterstock

Potrivit WSJ, Rusia primește cantităţi mari de obuze de artilerie şi alte muniţii de fabricație iraniană prin Marea Caspică pentru a-şi aproviziona trupele angajate în războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Aceasta reprezintă „o provocare în creştere pentru Statele Unite şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe cooperarea (militară, n. red.) între Moscova şi Teheran”, subliniază ziarul american.

În ultimele şase luni, peste 300.000 de obuze de artilerie şi un milion de cartuşe de muniţie au fost transportate pe nave de marfă din Iran către Rusia, precizează WSJ în baza unor documente și surselor consultate.

Washingtonul şi aliaţii săi caută modalităţi de a întrerupe transferurile de arme din Iran, care constituie totodată un furnizor important de drone pentru armata rusă.

Potrivit surselor WSJ, cel mai recent transport de arme despre care se ştie că a traversat Marea Caspică către Rusia a părăsit Iranul la începutul lunii martie la bordul navei de marfă Rasul Gamzatov. Nava a transportat 1.000 de containere cu 2.000 de obuze de artilerie.

În plus, Iranul a folosit avioane cargo pentru a trimite arme în Rusia, ceea ce face aproape imposibilă intervenția de stopare a acestui tranzit.

Rusia a apelat la Iran pentru ajutor militar în vara anului trecut, după ce a înregistrat mai multe eşecuri pe câmpul de luptă din Ucraina.

Teheranul a furnizat iniţial Moscovei sute de drone încărcate cu explozibili pe care forțele armate ale Rusiei le-au folosit pentru a ataca ţinte civile şi militare ucrainene.

Pe lângă drone, potrivit surselor consultate de ziarul american, Teheranul a fost de acord să furnizeze Rusiei peste 300.000 de obuze de artilerie.

Recent, o echipă de iranieni a vizitat o fabrică din estul Rusiei care produce avioane de luptă avansate. Sursele consultate de WSJ consideră că această viztă „ar putea fi un semn că se pregăteşte un acord” între Moscova şi Teheran pe această temă, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Ce se întâmplă în China?

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990